V dnešním světě jsou ženy pod neustálým tlakem. Děti, práce, rodina, kde chceme vše zvládat, média a reklamy, které nám předhazují štíhlé siluety dvacetiletých dívek jako vzory krásy, a uprostřed toho všeho jsme my. Ženy, kterým už dávno není třicet let a život nás protáhl mnoha těžkými zkušenostmi. A přestože jsme mnohdy unavené, smutné, nemocné, veškerý svůj čas kousek po kousku odevzdáváme druhým, až zapomeneme samy na sebe. Právě k uvědomění vlastní hodnoty vznikl před rokem projekt, který ženám ve středním věku pomáhá neztratit samy sebe a objevit opět svou vnější i vnitřní krásu, zdraví a spokojenost.

Na podzim roku 2018 odstartovaly dvě odhodlané ženy Renata a Bernadeta Weber česko-polský projekt, do kterého se poté zapojilo více než 20 podnikatelek z české a polské strany Slezska. Hlavním cílem projektu ZRALÁ ŽENA bylo spojit podnikatelské síly žen a zcela zdarma provést čtyři ženy skutečnou proměnou osobnosti a ukázat tak i tisícům dalších žen, že změna je možná, a to i během jen několika měsíců a výsledky jsou úchvatné. V lednu 2019 se uskutečnil casting, kde se pro dvě Češky a dvě Polky začal plnit sen. „Vybíraly jsme z třiceti zájemkyň čtyři finalistky. Každá z dam má jiný temperament a jsou naprosto odlišné. Přesto se setkávaly s podobnými bariérami,“ uvedla kondiční trenérka a jedna z organizátorek Iveta Kochová. 

Čtyři ženy a čtyři měsíce plné péče nejen v oblasti krásy, zdraví, výživy, ale také osobního rozvoje v podobě koučinku. Poprvé v životě měly tyto dámy možnost okusit umění módní návrhářky, stylistky, umělecké fotografky a objevovat další oblasti, které ženám pomáhají být samy sebou. Intenzivní dobrovolná práce všech zúčastněných spoluorganizátorek – podnikatelek přinesla už po tak krátké době úžasné výsledky.

V krátkém čas proměna nejen vzhledu

V květnu 2019 projekt vyvrcholil na konferenci ZRALÁ ŽENA, kde byly představeny finalistky po své proměně. Odměnou za čtyři měsíce práce byla zásadní změna účastnic z pohledu všech, které těmto ženám pomohly najít sebe sama, svou hodnotu a svůj nový směr k životní spokojenosti. Účastnice proměny si velice chválily, že se cítí podstatně lépe, ale především získaly vnitřní jistotu a sebedůvěru, která jim pomůže v dalších krocích v životě. 

Tím však projekt zdaleka nekončí. Organizátorky dále pokračují ve vzájemné spolupráci a plánují další akce, při kterých jsou odhodlané pomoci dalším ženám, které to potřebují. Jednou z akcí byla také výstava fotografií umělecké fotografky Dary Kuźmic, která se ve své tvorbě zaměřuje především na vícegenerační fotoportréty a která pomohla účastnicím proměny odkrýt svou krásu prostřednictvím objektivu.

Ženy, které stojí za projektem „ZRALÁ ŽENA“

Celý článek najdete v tištěném magazínu PATRIOT č.1/2020, nebo v pdf zde.

Emília Bury

„Krása přichází zevnitř.“

Hlavní koordinací projektu na české straně se s energií sobě vlastní chopila Emília Bury. Tato specialistka na přirozené omlazení těla a mysli provádí ženy očistnými startovními programy. Na základě analýzy vlasů a diagnostiky z kapky krve zjišťuje stav imunity a podle toho doporučuje ženám doplnění výživy těla. Ve svém salónu Spa Cosmetics pak sestavuje také speciální programy péče o pleť přizpůsobené individuálním potřebám každé ženy.

„Vedu ženy k tomu, aby vnímaly krásu i fyzické zdraví jako celistvou záležitost. Je-li energie člověka optimální, je pleť jasná a v dobrém stavu. Jakákoli porucha nebo nemoc se projevuje změnou barvy, textury a vzhledu. Proto není vůbec od věci podívat se na svůj obličej za účelem analýzy, s cílem vnímat signály vlastního těla a díky tomu naslouchat více přirozeným procesům těla,“ říká s úsměvem Emília Bury, která se poradenstvím v oblastí krásy a zdraví zabývá již 25 let.

Zkušenosti získala na lékařských kongresech Finclubu, díky úzké spolupráci s lékaři, ale také v různých koutech světa. Účastnila se nebo se podílela na vzdělávacích workshopech v Bologni v Itálii, v Norimberku, na Slovensku, v Baden Badenu či v Praze. Učí ženy, jak pečovat nejen o svou pleť, ale také o zdraví, a je živým důkazem toho, jak si udržovat mladistvý vzhled. Spolupracuje s Finclubem, který se stal také jedním z hlavních sponzorů projektu ZRALÁ ŽENA.

PaedDr. Emília Bury
www.harmonieteladuse.cz

Kateřina Dudková

„Inspiruji lidi, aby v sobě
objevili to nejlepší.“

Žena s více než 20 lety zkušeností v oblasti managementu, lektorování a spolupráce na různých projektech se společnostmi jako jsou Česká pojišťovna, Škoda Transportation, nebo Johnson&Johnson, vedla účastnice proměny formou koučovacích sezení.

Často se svých klientů ptám: Jaké je „Vaše PROČ“? Co pro Vás znamená žít svůj vlastní život? Řešíme spolu, jak nežít podle představ jiných a jak se zbavit zavděčování. To jsou velká témata k řešení pro většinu dnešních žen. Naplňuje mě, když vidím, že jim skutečně pomáhám změnit svůj život a cítit se lépe,“ říká s úsměvem Kateřina Dudková. Jak sama říká, ženy, které chtějí být silné i ženské a žít život podle sebe, pouze inspiruje, aby našly svou cestu.

Kateřina nepomáhá jen ženám, ale často vstupuje do světa mužů, kteří chtějí pracovat na svém osobním a profesionálním růstu, potřebují podpořit svůj potenciál a najít autentickou cestu v životě.

Ing. Kateřina Dudková
www.katerinadudkova.cz

Andrea Pavlíková

Elegance pro ty, kdo hledají pohodlí a luxus minimalismu“

Jednoduchost, komfort pohybu a zároveň elegance. To je sen každé ženy, ať už se chce obléknout na jakoukoliv příležitost. Že i takové modely existují, dokazuje renomovaná česká značka Lada Fashion, kterou vytvořila módní návrhářka Lada Vyvialová. Právě tento soulad pohodlí a krásy představila účastnicím proměny Andrea Pavlíková, která renomovanou značku zastupuje a která vybírala modely pro přehlídku závěrečného galavečeru projektu.

Veškeré modely Lada Fashion představují nadčasový, minimalistický luxus. Používáme lokální patentované technologie a materiály. Klademe důraz na řemeslnou dovednost, kvalitu a respekt k životnímu prostředí,“ vysvětluje Andrea Pavlíková. Zvláště ceněné modely Lady Fashion jsou pak ty, které pomáhají i při vší eleganci udržet pokožku v dokonalém stavu. Nanotechnologické látky, které jsou antibakteriální, antiseptické a funkční pomáhají při procesu termoregulace.

Ženy si tak mohou dopřát luxus, ženskost, fairtrade přístup, zdraví i pohodlí uzamčené v každém kusu oblečení. Ženy však oceňují také formu, jakou jim modely prezentujeme. Nejčastěji jsou to příležitosti setkání skupiny žen, kde si mohou modely osobně vyzkoušet, poradit se s kamarádkami a zároveň si užít takovou soukromou módní přehlídku,“ doplňuje s úsměvem Andrea Pavlíková, která akce organizuje.

Andrea Pavlíková
www.ladavyvialova.cz

Iveta Kochová

„Proč se trápit dietami, když
stačí jen pár lehkých změn.“

Silnou oporou pro účastnice proměny se stala profi trenérka fitness a BodyMind lekcí, lektorka Fitness Blue Gym ® academy (centra pro vzdělávání instruktorů aerobiku a jógy) a kondiční trenérka mládeže HC Oceláři Třinec Iveta Kochová. „Ženy často dělají chybu v tom, že se vrhnou do diet a určitého cvičení, které však ve skutečnosti vůbec nepomáhá jejich organismu a konstrukci těla. Každý člověk je jinak nastavený a potřebuje jiný typ cvičení,“ vysvětluje Iveta Kochová. Jak se dobře starat o své tělo a správně cvičit, radila trenérka také účastnicím proměny. Právě propojení cvičení, výživového poradenství a zároveň péče o krásu a zdraví je společným projektem Emílie Bury a Ivety Kochové, které v rámci svého SPA programu Harmonie těla a duše nabízejí komplexní služby pro ženy.

Iveta Kochová
www.harmonieteladuse.cz

Marcela Fiedorová

„Vytvořte si z přípravy jídla zážitek v kuchyni.“

Jednoduché, hravé a zdravé. Takové je ideální vaření podle Marcely Fiedorové, majitelky Ateliéru Kupa v Českém Těšíně, kde pořádá kurzy zdravého vaření a pečení jak pro gurmány, tak pro úplné začátečníky. Zastánkyně návratu k domácímu vaření z dostupných surovin radila účastnicím proměny, jak si připravit zdravé, vyvážené a chutné jídlo, a zároveň, kde nakoupit ty správné ingredience.

Věřím, že prostřený stůl a společná jídla jsou základem fungování rodiny. Miluju vaření, ráda tvořím, a baví mě pomáhat ženám najít cestu, jak vařit rychle a zároveň zdravě, a mít tak prostor na sebe i na rodinu a společná jídla,“ říká Marcela Fiedorová. „Projekt Zralá žena mě ihned zaujal jako skvělý nápad. Neváhala jsem ani minutu! Jednou z nejdůležitějších věcí pro každou ženu je cítit se dobře, být v souladu sama se sebou, a to může znamenat pro každou z nás něco jiného. Podle mě je důležité se setkávat, a to v každém věku. Získáme spoustu nové inspirace a problémy, které nám v běžném životě berou energii, se stanou snadněji řešitelnými. Tohle všechno projekt Zralá žena naplnil vrchovatě.“

Marcela Fiedorová
www.atelierkupa.cz